Nom: Rellotge de sol Descripció: Rellotge solar romà hemicyclium, de pedra llaurada. És un model clàssic amb buidatge cònic que no presenta les corbes estacionals. Conserva el forat on s’encastava el gnòmon (busca metàl·lica, desapareguda, que produïa l’ombra).
Està prou complet i, tot i l’erosió, es troba en un acceptable estat de conservació que permet observar la posició de les onze línies horàries.
DADES TÈCNIQUES Número de registre: 151 Data d'ingrés: Materials: pedra calcària Dimensions: 32,5 x 29 x 26 cm Datació: romana imperial. s. III Titularitat: Ajuntament d'Ador Localització: Saló de plenaris ÀMBIT: Arqueologia
| Astronomia
| Rellotgeria
| OBSERVACIONS Es tracta d'una peça excepcional, en ser l’únic rellotge solar romà que es conserva al País Valencià. De l’antiga Hispania se'n conserven sols 30, alguns d’ells en petits fragments. Molts no tenien les hores marcades. Se sabia que la central era el migdia i les altres es deduïen per la posició. Els romans dividien
la jornada en dues parts: dia i nit. El dia, des de l’eixida del sol (orto) fins a la posta (ocàs), el dividien en 12 parts iguals, més llargues a l’estiu (uns 75 minuts actuals) i més curtes a l’hivern (uns 45 minuts).
Posant @EtnoAdor al YouTube trobareu un vídeo relacionat amb aquesta peça. També podeu accedir clicant la icona que es troba al peu de la pàgina principal, a l'apartat Segueix-nos a: